Bruger jeres børn tandtråd? Se hvor galt det kan gå, hvis de ikke gør.

tandtråd og børn - voxtrup.dk

Min søn på 8 år har lige fået hevet to tænder ud. To store mælke-kindtænder som han først skulle have tabt om ca. 3 år. Jeg er ikke stolt af mig selv. Ja, faktisk er jeg virkelig ked af, at det skulle ende så galt, og jeg føler virkelig, at jeg har fejlet som mor. Big Time.

Det er faktisk ikke fordi vi aldrig bruger tandtråd på vores børn, men vi har bare slet ikke været konsekvente nok. Det burde vi helt klart have været. Min ældste søns kindtænder sidder meget tæt, og det er derfor vildt svært at komme ind mellem tænderne ved tandbørstningen.

Tandlægen trøstede mig med, at hun desværre alt for ofte støder på problemet, og derfor dette indlæg. Måske kan jeg, ved at fortælle om vores sløsede brug af tandtråd og hvilke konsekvenser det desværre medførte, hjælpe andre.

Jeg ville i hvert fald ønske, at jeg havde vidst hvor galt det faktisk kunne gå. Hvor meget det betyder at bruge den tandtråd fra man er allerede 5-6 år gammel. Det er selvfølgelig ikke alle børn, der har tætsiddende kindtænder, men jeg vil råde jer til at tage en snak med jeres tandlæge, og høre hvor stort behovet er for tandtråd, når det kommer til jeres børns tænder.

MEN altså, må jeg lige høre jer. Hånden på hjertet, please. Afstemningen er helt anonym, så svar nu ærligt.

Hvor ofte bruger jeres børn (over 5-6 år) tandtråd?

View Results

 

Min søns tandlæge gav mig i øvrigt et par råd, som jeg vil videregive her:

1. Brug voksentandpasta allerede fra 6 års alderen.

2. Start med tandtråd inden du børster tænderne. Mange bruger tandtråd efter tandbørstningen, men det er helt misforstået. Det skal gøres INDEN.

3. Skyl ikke tandbørsten inden du starter tandbørstningen.

4. Børst dine børns tænder i min. et minut to gange dagligt.

5. Skyl ikke munden efter tandbørstningen. (What? Vidste I det?)

6. Børst dine børns tænder helt frem til de er 12 år. Først derefter er de i stand til at børste dem selv.

Måske min lille remse kan hjælpe? Brug tandtråd, skyl munden, børst tænder, skyl IKKE efter. Get it?

Normal tandtråd er lidt svær at bruge på andre, og min søn kan ikke lige håndtere tråden selv, så vi har anskaffet os de her Jordan Easy Reach Floss (reklamelink), som gør det hele meget lettere. De her Jordan easy clean flosser (reklamelink) er også gode.

Hvis I har erfaringer med andre smarte tandtråds-hjælpere, så hit me i kommentarfeltet. Af hjertet tak.

Vil I ikke være søde at dele mit indlæg? Min søns (manglende) tænder, kan måske få andre til at bruge tandtråd på deres børn, og dermed undgå at få hevet tænder ud. Tak.

At min søn ikke har klaget over tandpine er i øvrigt en gåde for mig, for se lige hvor store hullerne er. Ja billedet er ikke for sarte sjæle.

tandtråd og børn - voxtrup

I kan i øvrigt få flere gode råd om børns tandbørstning LIGE HER

underskrift-voxtrup-01

Husk at:

-Jeg altid bliver glad for et like, en kommentar eller en deling.

-I kan følge mig på facebook, Bloggers Delight, bloglovin og Instagram hvis I lyster.

Ses vi?

   

13 Mega lækre kommentarer

 • Louise

  TAK! 🙏🏻 Jeg har hermed bestilt tandtråd hjem til en hel hær..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Hej Louise. Hahahaha… Fantastisk 🙂 Selv tak <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • May

  For fanden, hvor er det vildt at så små mennesker kan få så store huller. Du er altså overhoved ikke en dårlig mor – tvært i mod. Du har bare ikke stukket hovedet langt nok ind i din søns mund – det har jeg heller ikke på mine børn 😱Men nu gør jeg! ❤️😘

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Hej May. Ja, det var jeg også ret overrasket over. Ta’ en snak med din tandlæge om tandtråd til ungerne næste gang du besøger ham/hende. Måske har dine smukke børn ikke samme behov for tandtråd som mine har. Møs møs

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Jeg bruger ikke tandtråd til børnene og heller ikke selv – og det går fint. Tilgengæld har jeg og børnene nul huller.
  Og så har jeg en rigtig træls historie fra da jeg fyldte 18 og var flyttet hjemmefra- aka jeg skulle nu til rigtig selvbetalt tandlæge. Han mente jeg havde hul i alle 4 visdomstænder, skulle have skiftet 4-6 Plumber fra min barndom og iøvrigt havde 2 nye huller i andre tænder 😱 Jeg kom ikke igen og kom så ikke til tandlæge i 3 år… jeg flyttede til Sjælland, og tog mig sammen og tog til tandlæge – regnede vel nærmest med at jeg skulle have gebis… han sagde…ej sikke nogle flotte tænder og hvor holder du dem godt….WTF sagde jeg …ingen huller…niks sagde den flinke tandlæge, og alle plumber er fine. . Nu 20 år efter har jeg stadig ingen hulle og har ikke fået skiftet plumber.
  Så vi passer godt på vores tænder og er lidt kritiske overfor tandlæger. Tilgengæld kommer vi afsted minimum een gang om året. God bedring til din søn. Tandfeen må hoste op med en ordentlig sum 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Hej Line. Ej hvor vildt. Måske havde den første tandlæge lige brug for lidt ekstra penge. Hahahahaha… Shit man. Vildt at du slet ikke havde nogle huller. Dine stærke tænder har du givet videre til dine unger, lucky you. Langt de fleste børn har dog tætsiddende kindtænder, hvor det er en god ide at bruge tandtråd. Og jep, tandfeen hostede i den grad op. Til en seddel i stedet for en mønt 🙂 Tak for din kommentar 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • FruBoisen

  Jeg bruger tandtråd på min ældste søn. Han danner en del tandsten. Og ja, har tætsiddende tænder. Har lige til min store skræk opdaget et hul i hans ene tand. For F… og det værste… jeg er tandplejer. Kunne have gravet mig ned. Synes det er så ARGHH!
  Så Hey, det kan ske for alle. Kan iøvrigt sige at de bedst tandtrådsholdere jeg kender er Glide Floss Picks (Fåes på apoteket). Så nemme at bruge og de knækker ikke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Hej FruBoisen. På en måde er jeg glad for at høre, at det kan ske for selv en tandplejer. Når det er sagt, er det selvfølgelig noget lort og synd for din søn. Kan vi ikke bare blive enige om at nogle tænder er pisse umulige, og det kan ske for for alle? Tak for tandtrådsanbefaling. Dem vil jeg lige tjekke ud 🙂 TAK <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe Op.

  Da jeg studerede, nedprioriterede jeg tandlægebesøg. Dvs jeg kom der faktisk ikke i…bumbum.. ca. 4-5 år. Mine tænder sidder også meget tæt, men jeg brugte ikke tandtråd. Så da jeg endelig kom til eftersyn, var jeg ved at gå i chok, efterhånden som tandlægen remsede huller op. “Er der 4 (!!!!) huller?!”, sagde jeg. “Øh, nej faktisk er der 8, for dine tænder sidder så tæt, at det er gået i nabotænderne også..” FUCK! Siden den dag har jeg brugt tandtråd hver dag.
  Alligevel gik der nogle år, før vi begyndte at bruge det til vores børn. Komplet åndssvagt. Nu har de brugt tandtråd i nogle år efterhånden. HVER aften! Vores søn havde for en del år siden også et hul i en mælketand, men ingen af dem har ellers haft huller i tænderne (de er 13 og 15 nu). Og de får altid ros hos tandlægen, for selv når de putter det der røde stads i kæften på dem, er der intet at komme efter.
  Men ærligt, så børstede vi ikke deres tænder til de var 12 år. Til gengæld bruger de el-tandbørste, som har sådan en “enhed”, der illustrerer en mund, og så blinker den ligesom 1/4 ad gangen i 30 sek. Ligesom selve børstedimsen giver et lille “ryk”, når der er gået 30 sek., og en lyd når der er gået 2 min.
  Det fungerer rigtig godt.
  Og det med tandpastaen og den manglende skylning vidste jeg faktisk godt. Men formentlig kun fordi jeg har sådan nogle møg-tænder, så min tandlæge har givet forskellige råd. Og egentlig giver det jo meget god mening at undlade den skylning! Man skal bare være lidt opmærksom på, at der helst ikke lige skal synkes for meget tandpasta pga fluor-indholdet.
  I øvrigt følte jeg mig som verdens dårligste mor, som i dén grad havde svigtet på forældreansvaret, da min søn havde det hul. Men for pokker, vi gør jo alle vores bedste!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Hej Signe. Shit. 8 huller. Det lyder både dyrt og smertefuldt. Det værste ved at gå til tandlægen er seriøst regningen. Fatter ikke at det er så dyrt. Hvis det var gratis, ville jeg med glæde gå til tandlægen i tide og utide. Den der el-tandbørste lyder vildt smart. Vil du ikke lige sende mig et link til den? Jeg anede ikke at man ikke skulle skylle munden efter handbørstningen. Det virker helt unaturligt for mig. Og ja, vi gør vores bedste, men shit hvor følte jeg mig ussel da min søn lå i tandlægestolen og fik hevet tænderne ud. Shit altså. 1000 tak for din kommentar <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe Op.

   Vi har en som denne: https://www.wupti.com/produkter/husholdning/personlig-pleje/elektrisk-tandboerste/braun-oral-b-crossaction-6000?cid=ps_950201190000&gclid=Cj0KCQjwvabPBRD5ARIsAIwFXBlem9KUw_hxpyWVWPxIulgKvD0zYiBqVAOIjy9ex79XJppzBuXlB50aAiJWEALw_wcB Vores har bare to “håndtag”. Og så tør jeg altså ikke lige sige, om jeg linker til det bedste tilbud eller ej – men du kan i hvert fald se den der dims, der ligesom danner en smiley, når der er børstet to minutter. Og den der ring udenom smiley’en, der fyldes med 1/4 efter 30 sek.
   Man kan vist også få en model, hvor man bruger mobilen i stedet for “dimsen”. Men da vi fik ny sidste år, købte vi nu bare den samme slags, som vi havde før – med dimsen.
   Og jeg fatter sgu heller ikke, hvorfor tandlæge skal være så dyrt!? God tandhygiejne er SÅ vigtig! Faktisk kan mangel på samme medføre nogle rigtig trælse sygdomme, men jeg forstår jo godt, hvorfor nogle nedprioriterer det. Skal man vælge mellem mad og tandlæge, er valget nok ikke så svært? Åndssvagt system!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Øhm.. 🙈 Jeg har aldrig skænket tandtråd til børnene en tanke 🙈 Tak for påmindelsen..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Hej Maria. Det er der mange der ikke har. Inkl. undertegnede 🙂 Derfor dette indlæg. Håber at få sat gang i budskabet. Og selv tak <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Elsker at få en kommentar fra dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Uge-rapporten #41 Om blandt andet en kagemassakre, tommelmassakre, opera, gaaaab, ballet, jubiii og lækre gummistøvler.