Sådan tryller du en tør kagerest om til de lækreste Pop cakes.

Julen set fra et skilsmissebarns øjne.

Jeg er skilsmissebarn. Mine forældre gik fra hinanden da jeg var et par år gammel, og jeg har derfor altid, i min erindring, været skilsmissebarn. Mine forældre var, og er stadig, fine venner, og det var vel det, man kunne kalde for en lykkelig skilsmisse. Jeg husker ikke, at jeg nogensinde har ønsket dem sammen igen, for de passer egentlig slet ikke sammen som par.

Mine forældre fandt ret hurtigt nye partnere. Og dem valgte de godt! Mine halvforældre har altid været en stor del af mit liv og nu også af mine børns liv. Helt på højde med mine forældre.

Min mor og halvfar fik min første lillesøster da jeg var 6 år, og min far og halvmor fik min bror og min anden lillesøster da jeg var hhv. 12 og 15 år.
Jeg er altså heldig at have 3 søskende. De er en stor del af mit liv, men på mange måder kun halvdelen af mit liv. Altid på deltid. Aldrig med HVER jul. Aldrig med på hver ferie. Aldrig med hver weekend.

Mine forældre og halvforældre har virkelig gjort det bedste de kunne for mig, og jeg har altid følt mig velkommen og elsket i begge familier. Men inderst inde jeg var nok dybt misundelige på mine søskende over deres liv, og at jeg skulle deles over i to. Det de oplevede når jeg var hos den anden familie og omvendt, kunne jeg jo ikke være en del i. Deres liv var jo ikke på pause fordi jeg ikke var der.

Julen var den sværeste ved at være delebarn. Jeg elskede og hadede den på samme tid. Det er jo en glædens tid. Det er tiden hvor familien samles og der bliver hygget og bagt og givet gaver. For mig var det en tid, hvor jeg for alvor blev mindet om at jeg var skilsmissebarn. Jeg gik på skift fra år til år. Når jeg var hos min far, savnede jeg min mor og omvendt. Der var jo ikke noget jeg kunne gøre ved det. Det var jo sådan det var. Jeg fik måske lidt flere gaver, da jeg havde to familier og dobbelt op på bedsteforældre. Jeg kan huske, at min søster på et tidspunkt gav udtryk for hendes misundelse over, at jeg fik flere gaver. Jeg ville med glæde ha’ byttet sted med hende.
Da jeg flyttede til USA efter gymnasiet kunne jeg for første gang løsrive mig fra mine forældre. Jeg skulle ikke deles. Heller ikke til jul, hvor jeg blev i USA. Det føltes faktisk godt.

Jeg mødte min mand et år efter, men vi startede først med at holde jul sammen da vi fik børn. Det var mærkeligt for ham, da han altid i hele sit liv havde holdt jul med sin far og mor og søster og hund og to biler. Jeg syntes det var fantastisk.

Og nu nærmer julen sig igen, og selvom jeg jo for længst har fået min egen familie med mand og børn, river den forbandede jul op i nogle følelser, som ligger så dybt. Følelsen af savn. Følelsen af at være udenfor. Følelsen af at være splittet.

Jeg er blevet bedre til at tackle mine jule-nedture i takt med at mine børn er blevet ældre. Min skilsmissebarndom skal ikke påvirke dem og deres glæde til julen. Men for at være helt ærlig, så har jeg altid lyst til at rejse langt langt væk når julen nærmer sig. Frigøre mig. Råbe PIK og forbandede lortejul og bare skride. Væk fra knuden i maven som vokser sig så stor d. 24 december.

Måske er det livets lod som skilsmissebarn. Måske er det bare mig? Jeg ved det ikke.

Tak fordi I læste med ❤️

Mine ord må selvfølgelig gerne deles. Måske sidder der andre med en knude i maven her i denne søde juletid. Måske er det bare mig…

julefamilie


I kan følge mig på facebookbloglovin og instagram hvis I lyster. Og på Snapchat, hvor jeg er ret aktiv. I finder mig under navnet nanavoxtrup. Ses vi?

28 Mega lækre kommentarer

 • Jeg kan sagtens forestille mig, at det må være ekstrahårdt, når altid er kærlighed og familiehygge, og du så sidder fast i midten. Især når du har været helt alene om det. Øv. Jeg sender en krammer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Hej Miriam. Tak for krammeren. Dem kan man aldrig få for mange af <3 Knus

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Jeg har heldigvis så heldig at være et “lykkeligt” skilsmissebarn på nu 25 – som aldrig har ønsket sig en jul med begge forældre men nydt til fulde at holde to juleaftener 🙂 Efter jeg er blevet ældre, er det ikke en tro kopi af juleaften, som det var før i tiden, men det gør ikke spor. Der er hyggeaften hos den ene og juleaften hos den anden. Efter min mor er blevet skilt fra min papfar, har jeg dog lidt svært ved at efterlade hende, da der næsten ikke er familie tilbage på den side, men hun synes det er fint og så går det bedre 🙂 Så længe hun ikke er alene og det får hun aldrig lov til!
  Jeg går dog og “frygter” at få børn og skulle til at involvere en ekstra familie – det bliver alligevel lidt for meget af det gode og er lidt ked af at skulle undvære én af aftenerne :-/ Jeg har formentlig flere år til at finde en løsning, inden det bliver aktuelt, men jeg håber det lykkedes 🙂

  God jul til dig 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Hej Christina. Jeg er så glad for din kommentar. Ikke alle skilsmissebørn har haft min oplevelse af at være delt midt over i julen. Hvor er det skønt at høre fra sådan en som dig, der ligefrem har nydt julen. Frygt aldrig at få børn. Den glæde de giver en, er helt enorm. Din mor lyder fantastisk! Rigtig glædelig jul <3 Kh. Nana

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla F

  Fantastisk skrevet! Jeg har selv to niecer, der for ca 4 år siden blev skilsmissebørn og det er svært hver jul at finde den rigtige måde at skabe den “rigtige” jul for dem. I år skal vi ikke være sammen juleaften og derfor havde jeg i år valgt at holde julearrangement for dem i lørdags. Ikke med julegaver, dans og julemad, men med tid, leg og juleklip. Jeg håber derved sådan, at de kan se, at vi gerne gør noget ekstra for at samles med dem. Uden at det skal blive for opstillet. For de skal have en dejlig jul medderes far og de skal nyde den! Jeg håber sådan at de kan nyde den! Vi nød ihvertfald en dejlig dag sammen i lørdags og min svigermor nød at se sine 4 børnebørn julehygge sammen. Da de lå side om side foran fjernsynet også julekalender sammen var der ikke et øje tørt hos de voksne❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Hej Camilla F. Hvor lyder det som en fantastisk dejlig dag. Hvor er det en fin måde at gøre det på. Det gælder jo om at skabe så mange dejlige rammer omkring alt det triste. Det gør mig glad at de har hinanden. Dine to niecer. De kan være hinandens base når de flytter rundt mellem mor og far. 1000 tak for din kommentar og rigtig dejlig jul <3 Kh. Nana

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise Moth Jensen

  Hvor er det pudsigt; mine forældre gik også fra hinanden da jeg var 2 år, og fandt hurtigt nye partnere.. Jeg fik også en lillesøster, da jeg var 6 år ved min mor og stedfar.. Jeg fik også min lillesøster da jeg var 12 år, og min lillebror, da jeg var 15 år , som var min far og stedmors☺️
  Jeg var tilgænglig utryg og ked af det ved min far hele min barndom.. Hver anden weekend var et helvede, hver anden fødselsdag og hver anden jul

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Hej Louise. Uh, får helt kuldegysninger. Hvis du er født i 80, er det for scary 🙂 Hvor må det ha’ været frygteligt. Hvordan har du det med din far den dag idag? Og hvordan har du det med julen? Går du stadig på skift? Tanker til dig og rigtig glædelig jul. Trods alt. Kh. Nana

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Mine forældre blev først skilt da jeg var 21 år, men der bliver julen altså ikke lettere af . Selvom vi laver systemer osv, så besøget vi altså ikke fire forældre hver jul (min kærestes forældre er også skilt). I år har vi været turen rundt hos alle forældre og holder faktisk jul selv med barn og et bar søskende og vores respektive mødre. Min far har meget svært ved ar acceptere at han ikke re inviteret trods at vi tilbragte 3 dage hos ham alene sidste år.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Hej Stine. Det må være sådan en mærkelig følelse når ens forældre går fra hinanden netop når man selv prøver at være voksen. Det er lige i den alder, hvor man måske har lyst til at løsrive sig lidt fra dem, men stadig har super meget brug for at de står som klipper bag en. Sammen. Men der er nok aldrig noget godt tidspunkt. Jeg kan godt forstå at din far synes det er svært, og det skal han selvfølgelig ha’ lov til at synes. Jeg håber dog, at han kan forstå, at I selvfølgelig ikke kan være hos ham hvert år, og at kan slutter fred med det og nyder julen. Tak for din kommentar og rigtig glædelig jul <3 Kh. Nana

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Åh hvor jeg kender den knude i maven 🙁

  Det værste hos os er bare at min far ingen familie har tilbage. Så de år hvor min søster og jeg er sammen med min mor og hendes familie, så sidder min far helt alene.

  Hans hukommelse er desværre hellere ikke tip top så i år var han sikker på at vi skulle holde jul sammen. Det var ikke rart da det gik op for ham at han skulle sidde alene 🙁

  Julen er min ynglingstid og alligevel er den hvert år forbundet med så mange tåre og kedelige tanker.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har lidt ondt i hjertet på min kærestes vegne, over at være skilsmissebarn – både som barn, men også som voksen (: Han forældre (og stedforældre) taler bestemt fint sammen og der hænger ingen bebrejdelser, men det ér bare ikke sjovt at have skulle vælge side/traditioner, selvom alle naturligvis kan leve med kompromiserne og har en dejlig jul no matter what (:
  Håber I får en dejlig jul!

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Tak A ❤️ og giv lige din kæreste lidt ekstra mange kram og kys her i julen. Kh. Nana

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Rigtig fint beskrevet. Kender selv de følelser, du beskriver som skilsmissebarn. Selv her i midt i trediverne, venter jeg stadig på den jul, hvor jeg kan lægge alt den ambivalens omkring julen på hylden. Jeg gør mig umage – ligesom dig, med ikke at overføre de blandede følelser til mine egne børn i julen ❤️ Rigtig god jul til dig og dine. Hilsen Helle

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Hej Helle. Den kommer en dag ❤️ Vi må tro på det. 1000 tak for din kommentar. Den betyder mere end du aner. Kh. Nana

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine

  Kære Nana, jeg kender følelsen 100%! Alle omkring hyper altid julen som den lykkeligste tid på året, men når man et vokset op som delebarn, deler man oftest ikke den samme begejstring for julen.
  Efter jeg har fået børn, har jeg virkelig forsøgt at skabe vores egne nye traditioner og så ellers fokusere på alle de ting mine børn glædes over.
  Kh kat

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Hej Kat. 1000 tak ❤️ Nye traditioner kan være så dejligt befriende. Kæmpe knus til dig

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malebe

  Kram til dig. Det er virkelig fint skrevet. Jeg kan godt genkende knuden, den har jeg også kæmpet med i mine barndomsår.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Tak Malene ❤️ Og kram right back at ya

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Store tanker og godt skrevet – jeg læser med en voksen kvinde opvokset i en kernefamilie og nu halvmor til en skøn knægt på 10 og mor til to små fuldtids ungers øjne. Jeg tror, du har et vigtigt budskab, ikke kun omkring jul men om et liv delt mellem to familier man elsker og hvor man er elsket og savnet, når man er hos den modsatte part.
  Det må være så svært! Hvordan tænker du man allerbedst støtter sin skønne unge i den situation? Vi forsøger at snakke om, at det er svært og at det er ok, at det er svært. At man gerne må savne og sige det, og at man godt må være super glad og have det fedt selv om man ved, man er savnet et andet sted.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Hej Camilla. Det lyder som om I har gang i det helt rigtige. Masser af samtale, forståelse og kram. Jeg har en halvmor som har været fantastisk til at lytte og til at stille de rigtige og ret følsomme spørgsmål. Som barn er det rart med en fortrolig voksen som ikke er far eller mor. Måske især som delebarn. 1000 tak for din kommentar og rigtig dejlig jul ❤️ kh. Nana

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michelle

  Det må ha krævet lidt at få skrevet og udgivet. Stort kram til dig!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Hej Michelle. Der var med lukkede øje jeg trykkede udgiv. Men glad for at jeg fik gjort det. Tak ❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sophie

  Det er så fint skrevet og sætter ord på netop de følelser man har som skilsmisse barn. Jeg er 20 år og det er i år min anden jul som skilsmisse barn. Jeg mærker helt den samme knude som du, og synes det er forfærdeligt ikke både at kunne være ved mor og far. Glæden ved julen forsvinder lidt ved det, desværre. Men uanset hvad må du og din famile have en glædelig jul 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Hej Sophie. Tak for din kommentar. Det må være så mærkeligt for dig, hvis du i 18 år har været vant til en kernefamilie-jul. Håber du kan nå at tilbringe tid med begge dine forældre i julen ❤️ Og glæde dig over den dejlige mad. Kh. Nana

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Blogmaster Voxtrup

   Hej Sophie. Tak for din kommentar. Det må være så mærkeligt for dig, hvis du i 18 år har været vant til en kernefamilie-jul. Håber du kan nå at tilbringe tid med begge dine forældre i julen ❤️ Og glæde dig over den dejlige mad. Kh. Nana

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Kære Nana. Hvor fint at du sætter ord på det, jeg altid har tænkt du må ha følt og stadig føler. At være barnet midt i mellem to familier!! Jeg blev helt rørt!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Elsker at få en kommentar fra dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Sådan tryller du en tør kagerest om til de lækreste Pop cakes.